Vizita la Cetatea Mdina din Malta, locuită de 4000 de ani!

Dacă faceți parte din rândul turiștilor pasionați de istorie și doriți să vizitați unul dintre cele mai frumoase orașe-cetate din Europa, atunci trebuie să puneți Mdina pe lista locurilor unde este obligatoriu să ajungeți.

Mdina (sau Medina) este cunoscută ca fiind drept capitala Maltei din antichitate și până în 1530, când ioaniții i-au luat acest titlu. Aici nu poți să ajungi în prezent fără a trece prin Rabat, un alt oraș învecinat și, de asemenea, încărcat de istorie. În Imdina (cum îi spun maltezii orașului Mdina), care e situat în nordul insulei, se poate ajunge cu doar 1.5 euro, cu autobuzul, din orice stațiune sau oraș din Malta. Cu toate astea, cei mai mulți turiști ajung aici pornind din Valletta.

E important să știți că, deoarece accesul auto este interzis în Mdina (cu excepția localnicilor), aceste autobuze opresc la ieșirea din Rabat spre cetate. Însă acest detaliu nu este o tragedie pentru turiști deoarece Mdina se întinde pe o suprafață mică, plană, de mărimea Sighișoarei. Astfel, orașul poate fi vizitat pe jos chiar și de către persoanele care se deplasează cu scaunul rulant. Dacă chiar nu doriți să vă deplasați pe jos, aveți la dispoziție trăsuri cu cai care vă pot purta prin oraș.

Ajunși în ”Orașul tăcut”, cum mai e cunoscută vechea capitală a Maltei, liniștea e atât de puternic simțită ca o caracteristică a orașului locuit de cei aproape 300 de locuitori, încât îți vine greu să vorbești cu voce tare. Nu de alta, dar nu ai vrea să-i deranjezi calmul misterios și liniștea discretă. Cu toate acestea, intrarea în cetate nu se plătește, cum se întâmplă în alte locuri de acest gen.

Cetatea, aproape continuu locuită de 4000 de ani, a fost mereu un loc al oamenilor bogați, iar acest detaliu se simte prin eleganța pe care o regăsiți imediat ce ajungeți în acest loc. Mdina este un adevărat oraș medieval, cu o arhitectură barocă plină de stil și bun gust care cucerește până și pe cel mai pretențios turist.

Cetatea Mdina (nume de proveniență arabă) a fost creată de fenicieni în secolul VII I.C., însă ea a devenit celebră pentru creștinătate după ce Sf. Apostol Pavel ar fi fost adus aici de către Publius pentru a-i vindeca tatăl grav bolnav. În urma vindecării miraculoase, Publius a adoptat creștinismul, devenind primul episcop de Malta, în timp ce sfântului Petru i s-a permis să își facă cunoscută credința întregii insule. Acesta este și motivul pentru care întreaga insulă îi este închinată apostolului , bisericile și catedralele purtându-i numele.

Nu întâmplător, cea mai importantă și impozantă clădire din Mdina este Catedrala Sf. Pavel. Aceasta putând fi admirată în toată splendoarea sa din Piazza San Pawl.

Dacă ajungeți în Mdina, nu ratați Mdina Experience, un spațiu dedicat pieselor de teatru și proiecțiilor de filme. Dacă intrarea în cetate se face prin Poarta San Publju, plimbându-vă pe străduțele foarte înguste, veți descoperi și Poarta Grecilor, situată lângă un bastionul impunător. În orașul cetate sunt multe obiective de vizitat, însă e important să nu ratați Palazzo Vilhena (în prezent găzduind Muzeul Național de Istorie a Naturii), Palazzo Xara (astăzi boutique hotel), mănăstirea St. Benedict, Palazzo Inguanez, Casa Viani, Casa Testarerrata, Palazzo Santa Sofija, Casa del Magistrato, Palazzo Gatto Murina, Casa Gourgion, Palazzo Falzon (Casa Normandă).

Cea mai frumoasă priveliște din Mdina asupra Maltei o veți avea din Pjazza tas-Sur, însă tot ce vă oferă această cetate medievală o să vă surprindă plăcut.

One thought on “Vizita la Cetatea Mdina din Malta, locuită de 4000 de ani!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *