Zece catedrale pe care trebuie să le vizitezi în Roma – palatele Divinității

Roma te poartă în cele mai minunate tărâmuri de poveste, fiind copleșitor de frumoasă. Capitala aceasta modernă dar totuși plină de frumuseți antice este o capodoperă. Nimeni nu poate rezista tentațiilor monumentelor sau farmecului istoriei locului. Pentru fiecare turist, Roma pune la dispoziție câte ceva incitant de făcut sau de văzut. Printre cele mai frumoase obiective turistice, se află bisericile din Roma, care sunt niște splendori desăvârșite și constituie locații de neuitat.

Catedrala Sfântul  Petru

Cea mai mare catedrală din lume,  Catedrala Sfântul  Petru, te întâmpină cu cele 330 de trepte ale sale pe care sa urci în Domul lui Michelangelo ce măsoară 42 de metri în diametru și 132 de metri în înălțime. Priveliștea asupra Romei, văzută de aici, este superbă. În această catedrală este și Pieta, celebra sculptură făcută tot de Michelangelo, pe vremea când era foarte tânăr, terminată în anul 1499. În acest locaș se spune că este îngropat sfântul apostol Pavel și se află și un fragment din crucea Mântuitorului. Catedrala este foarte mare, în ea încap până la 20.000 de oameni și codul vestimentar este foarte strict.

Capela Sixtina

Capela Sixtina este chiar capela palatului papal din Vatican, fiind construită între anii 1472-1483. Aceasta se află chiar lângă Catedrala Sfântul Petru şi reprezintă capodopera care desăvârşeşte munca marelui Michelangelo Buonarotti. Lucrările sale, alături de picturile lui Botticelli şi ale altor pictori ai vremii acoperă 1.110 mp şi atrag 5 milioane de vizitatori pe an.

Capela şi-a primit numele de la cel care a comandat-o: Papa Sixtus al IV-lea. Ea s-a dorit a fi o copie fidelă a Templulului lui Solomon de pe Muntele Templului din Ierusalim, păstrând aceleaşi dimensiuni. Cu toate că exteriorul clădirii nu are nimic spectaculos, interiorul său reprezintă un adevărat regal artistic. Despre picturile murale ale lui Michelangello, care nu era deloc credincios, se spune că ascund multe mesaje ascunse.

Pantheonul

Pantheonul, templul  transformat în biserică, este unul dintre cele mai impresionate monumente din Roma. A fost reconstruit în întregime în anul 125 de către împăratul Hadrian și închinat tuturor zeilor cunoscuți, de aici primind și denumirea „pan theos”. Transformarea acestuia în biserică creștină a avut loc în anul 609 și denumirea i-a fost schimbată în Biserica Sfânta Fecioară Maria și Toți Sfinții. Construcția este interesantă, lăsând impresia unei sfere încadrate într-un cilindru. Ușile sunt din vremea antică și cândva au fost placate cu aur. Aici sunt mormintele marelui artist renascentist Rafael și cel al unificatorului Italiei, Victor Emanuel II. Panteonul este și acum o biserică activă, renumită mai ales pentru slujbele Cununii.

Santa Maria Maggiore

Santa Maria Maggiore este una dintre cele patru basilici patriarhale din Roma și de asemenea este și printre cele mai vechi, datând din secolul V. Este construită în locul unui templu închinat zeiței Cybela și de-a lungul timpului a suferit multe modificări și renovări, fiind azi un lăcaș de cult cu un amestec de stiluri arhitecturale. Aici se află moaștele Sfântului Matei precum și cele ale altor martiri. Tavanul este placat cu aur și este făcut în stil renascentist, iar clopotnița, considerată cea mai mare din Roma, este medievală. Pentru că are atât de multă frumusețe, este asemuită cu o bijuterie.

Santa Maria degli Angeli

Santa Maria degli Angeli este o biserică renascentistă și a fost proiectată de către Michelangelo. Este construită în interiorul băilor antice iar fațada sa mai păstrează unele dintre cărămizile vechilor băi. Michelangelo a lucrat la ea în 1563 dar apoi a murit și munca sa a fost continuată de către ucenicul lui, Jacopo Lo Duca. Aici se găsește faimoasa linie a Meridianului, element unic,  aflat pe podea, alături de cele douăsprezece semne zodiacale. Aceste marcaje au fost finalizate în anul 1703.

San Giovanni in Laterano

San Giovanni in Laterano, bazilică impozantă, a fost ridicată în secolul IV la cererea împăratului Constantin cel Mare. Este prima biserică creștină a Romei și cea mai importantă pentru că aici au fost încoronați papii până în secolul XIX. Este catedrala oficială a Romei și scaunul papei ca episcop.

Santa Maria in Cosmedin 

Deşi mult mai cunoscută pentru “ Bocca della Verita “, Biseria Sfânta Maria In Cosmedin şi-a câştigat prestigiul prin celebra “La Bocca della Verità” (“Gura Adevărului”), o statuetă care avea rol de “detector de minciuni”, în secolul al XVII-lea tăindu-se mâna pe care o introduceau în interiorul ei, dacă spuneau minciuni. Însă biserica oferă mai mult de atât, arta medievală incorporată pe care o deţine, atmosfera antică şi cripta stranie fiind puncte de atracţie pentru cunoscători.

Biserica San Carlo Alle Quattro Fontane

Biserica San Carlo Alle Quattro Fontane (sau San Carlino, cum mai e cunoscută), a fost finalizată în 1641, la cererea cardinalului Francesco Barberini, fiind una dintre cele mai mari capodopere a lui Borromini. Numele îl are de la locul unde este aceast amplasată, adică o intersecţie stradală cu câte o fântână pe fiecare colţ. Faţada bisericii, la care Borromini a lucrat 30 de ani, nu a fost finalizată de aceasta deoarece marele geniu s-a sinucis.

Biserica Santa Prassede               

Biserica Sfanta Praxida (Prassede) se află în spatele Basilicii Santa Maria Maggiore, fiind o capodoperă arhitecturală ce datează din secolul al IX-lea, având un aspect bazilic tipic pentru bisericile romane din perioadele târzii târzii ale Evului Mediu. Biserica este închinată surorii Sfintei Pudenziana şi fiicei lui Pudens despre care se spune că le-ar fi găzduit pe Sfântul Petru cât acesta a locuit în Roma.

Biserica Sant’Andrea al Quirinale din Roma

Biserica Sant’Andrea al Quirinale, finalizată în 1670,  este o altă capodoperă a lui Bernini, aceasta fiind situată în apropierea bisericii San Carlo alle Quattro Fontane. Bazilica a fost comandată de către Camillo Pamphili, nepotul papei Innocentius al X-lea pentru novicii iezuiţi din Roma.

Acestea sunt doar zece dintre cele mai importante catedrale din Roma, însă dacă aveţi timpul necesar, recomandarea este să luaţi la pas măcar partea istorică a capitalei Italiei. Veţi descoperi multe alte catedrale impresionante, care vă vor face să nu doriţi să mai plecaţi din acest oraş magic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *