Matera, Italia – viața trăită în piatră!

Italia este fără îndoială țara cu cele mai multe lucruri impresionante ce trebuie văzute măcar o dată în viață. Aici se află unul dintre cele mai marcante locuri de pe planetă: Orașul de Piatră, sau Matera.

Matera este un oraș din sudul Italiei, cu un trecut fabulos și un prezent fascinant, un loc pe care  toți cei care-l vizitează ajung să-l poarte în minte multă vreme. Istoria acestuia începe încă din paleolitic și este cel mai vechi oraș locuit permanent din Italia și al doilea ca vechime din lume. Se află în regiunea Basilicata, în vecinătatea regiunii Puglia.

Orașul acesta straniu de frumos este de fapt împărțit în trei părți: una este atribuită orașului normal și nu are nimic care să iasă în evidență altfel decât o fac toate orășelele italiene, cea de-a doua este atracția principală a zonei, adică senzaționalul oraș de piatră Sassi di Matera iar apoi, partea a treia aparține unui peisaj de o frumusețe neobișnuită, oferit de către bisericile rupestre săpate în roca moale calcaroasă.

Orașul de Piatră are un trecut foarte trist și neguros. Oamenii care au populat așezarea din cele mai vechi timpuri au fost foarte săraci, condițiile de trai fiind cele mai vitrege posibile. Aceștia își săpau singuri casele în rocile calcaroase și nu aveau căldură niciodată, doar de la respirația animalelor sau a lor. Apa curentă era un lux , pentru supraviețuire trebuia colectată apa de ploaie, de aceea  bolile erau la ordinea zilei. Sărăcia extremă a acestei așezări a devenit cunoscută ca o rușine pentru Italia însă măsuri de remediere a acestor necazuri au apărut abia în a doua jumătate a secolului XX, în urma publicării unei cărți  în care se descria cu amănunte viața periculoasă și groaznică a acestor oameni. Atunci s-a semnat un decret care a impus evacuarea locuitorilor din grotele de piatră și mutarea lor în locuințe moderne din orașul nou. De aici s-a pornit un proces mare de conservare a grotelor vechi pentru a putea fi introduse în circuitul turistic.

Matera cel nou l-a intercalat pe Matera cel vechi, de la modernitatea magazinelor, restaurantelor, pensiunilor, s-a trecut la afișarea grotelor în care mii de ani oamenii au trăit în niște condiții de neimaginat. Totul este ca un muzeu pe viu, arătând o evoluție spectaculoasă alături de o involuție bulversantă. Grotele neprimitoare și reci, lipsa farmecului și a culorii, toate te îndeamnă să cauți unde și cum a devenit atât de rezistentă totuși specia umană pentru ca a trăi în felul în care au făcut-o cei din Matera de piatră, azi este un lucru imposibil.

Nu există turist interesat de istorie care să viziteze sudul Italiei și să nu ajungă în Matera. Chiar dacă regiunea este foarte săracă, turiștii vor descoperi multe locuri fascinante în probabil cel mai fascinant oraș din sudul Italiei.

Faptul că Matera, cu cei 60.000 de locuitori ai săi, este în 2019 capitala culturală europeană, alături de orașul Plovdiv, din Bulgaria, ar trebui să fie cea mai puternică dovadă că orașul se bucură de recunoaștere la nivel mondial.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *