Cum au luat nastere casutele trulli?

Italia oferă locuri de poveste la tot pasul pentru orice turist. Există însă unele obiective care se ramarcă printr-o unicitate care caracterizează întreaga regiune. Aşa e şi cazul caselor trulli din zona Bari-Alberobello din regiunea italiană Puglia. Acestea sunt create din piatră, au acoperiş conic şi sunt specifice secolului XIV în oraşul istoric Alberobello. Pentru a ajunge din Bari în orăşelul cu doar 11000 locuitori, parcurgeţi o oră şi jumătate cu trenul.

Ceea ce e cu totul inedit la casele trulli, care se află în sudul Italiei si fac parte din patrimoniul cultural mondial UNESCO începând cu anul 1996, este faptul că la construirea lor nu s-a folosit ciment, mortar, chirpici sau alt material. Toată construcţia se reduce la arta de a aşeza pietrele una peste alta în aşa fel încât să se susţină una pe cealaltă.

O altă caracteristică a acestor case este faptul că pe acoperisurile unora dintre case sunt desenate diferite forme (cruci, inimi) şi simboluri mistice. Aceste motive reprezintă heraldul familiei, oferind informaţii cunoscătorilor despre deţinătorul casei şi clanul din care face parte. În plus, unele simboluri au rolul de a proteja casele de spiritele rele.

Tehnica este una păstrată din timpurile în care nu se cunoşteau metode de legare între ele a pietrelor pe baza altor materiale. Se pare că secretul constă în a poziţiona corect una dintre pietre, numită  „piatra cheie”, aceasta ţinând toata casa în echilibru. Care este însă aceasta, nu o să aflaţi prea uşor deoarece este un secret bine păstrat de către puţinii localnici care îl cunosc.

Oraşul a fost construit pe la 1600 când 40 de familii de fermieri au primit drept de exploatare a acestui pământ de la Contelui Giangirolamo II, cu condiţia de a-şi construi casele fără a folosi mortar.

În perioada respectivă regii impuneau taxe mari populaţiei, în special pe locuinţe. Cum aceste taxe erau pe case, localnicii din  Alberobello scoteau ”piatra cheie”, astfel casa dărâmându-se. Cei care veneau după taxe nu puteau dovedi existenţa unei case, iar localnicii scăpau de taxe. Metoda era folosită şi pentru a izgoni persoanele care nu respectau legile comunităţii. Mai precis, luau ”piatra cheie”  de la casele acestora, care astfel se dărâmau.

Cea mai mare concentraţie de case trulli (mai exact, 1030 de case), majoritatea transformate in magazine cu suveniruri sau mici muzee, se află în ”zona turistică”, pe dealul Monte Pertica din  Alberobello. Pe acelaşi deal veţi găsi şi singura biserică trullo din lume. Pe al doilea deal al oraşului, numit  Aja Piccola, se găsesc 600 de case trulli, majoritatea fiind azi restaurante sau pensiuni.

Aceste case trulli nu au fundaţie, fiind ridicate direct pe pământ. Casele sunt ferite de infiltraţii datorită faptului că acoperişurile şi pereţii au mai multe mai multe straturi.  Cu toate că aceste case provin din secolul al XIV-lea, gloria au cunoscut-o abia în jurul anului 1800, iar în ziua de azi o astfel de casă trulli costă în jur de 80.000 euro.

Recomandarea este ca  vizita în orăselul Alberobello să o faceţi la pas, pe jos. Astfel veţi descoperi adevărata splendoare a acestui loc de o minunatie greu de descris în cuvinte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *