Catedrala Sf. Petru din Vatican, Mecca creștinătății!

Nu există turist care să ajungă în Roma și să nu aibă pe lista de obiective de vizitat catedrala Sf. Petru din Vatican. Bazilica este vizitată azi de milioane de turisti anual, a fost începută în 1506 și inaugurată în 1626. Aceasta are o lungime de 190 de metri și o lățime de 58 metri. Clădirea are o capacitate de 20.000 de persoane. Cu toate astea, puțini știu că bazilica sfântul Petru este de fapt a doua biserică ridicată în acel loc.

Prima biserică cu acest nume a fost construită de către Constantin cel Mare.  Din această catedrală a mai rămas ca mărturie o piesă de mozaic ce datează din secolul VII, însă respectiva piesă nu se află în cadrul catedralei Sf. Petru de azi, ci în Biserica Sfânta Maria din Cosmedin. Dacă despre prima catedrală se știe că a găzduit încoronarea lui Carol cel Mare în anul 800, actuala catedrală Sfântul Petru se știe că a devenit loc de odihnă veșnică pentru 91 de papi plus câteva capete încoronate. Interesant e faptul că despre Vatican se vorbea încă din perioada Imperiului Roman, cu mult înainte ca creștinismul să fie recunoscut cu drepturi egale față de religiile existente.

Catedrala Sfântul Petru găzduiește singura statuie semnată de către Michelangelo.  Celebra ”Pieta” este și piesa care a fost cel mai afectată de intervenția omului, cea mai gravă având loc în 1972 din cauza unui geolog care a lovit-o cu un ciocan. De atunci, această piesa este securizată cu un geam de protecție.

Printre numeroasele obiective vizate de către turiști și pelerini se află o statuie din bronz a sfântului Petru care are un aspect neobișnuit datorită acestora. Mai exact, datorită tradiției de a-i fi sărutate degetele de la piciorul drept, statuia concepută de Arnolfo di Cambio în secolul XIII are în prezent degetele picioarelor inegale.

Opulența papală care a caracterizat o bună perioadă creștinismul catolic nu a scăpat de criticile vremii. Baldachinul de aproape 30 de metri finalizat de Bernini în 1633 a fost considerat o excentritate a respectivei perioade. Există chiar bănuiala că la realizarea lui s-ar fi folosit bronz luat de pe acoperisul Panteonului.

Cine dorește să urce până în vârful domului de 136 de metri construit de Michelangelo are la dispoziție 491 de scări. Cum există unele zone inaccesibile datorită îngustimii scărilor, vizitatorilor li s-a pus la dispoziție o frânghie susținută de sus, cât și un lift care reduce cu 171 de trepte efortul celor curajoși.

În catedrala Sfântul Petru există o tradiție din perioada indulgențelor papale ce presupune ca în anumite perioade numite ”ani de jubileu” să fie deschisă ”Ușa sfântă” pentru primirea de indulgențe plenare (adică iertarea totală de păcate).  Evident, aceste indulgențe se obțineau contra unor sume importante de bani.

Bazilica are două spații diferite dedicate celor morți: scavi (necropola Vaticanului) și grotto, locul unde sunt îngropați aproape toți papii. Accesul în scavi se face doar pe bază de aprobare, fără un criteriu clar de acceptare. Doar 200 de persoane pot întra într-o singură zi în acel spațiu sacru despre care se spune că găzduiește osemintele sfântului Petru.

Eu am fost impresionata de dimensiunile catedralei, iar daca ajungi prin Roma, aceasta ar trebui sa fie printre primele opriri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *