Monumentul național Vittorio Emanuele din Roma, supranumit Tortul de nuntă!

Italia se prezintă în fața lumii întregi cu o colecție fascinantă  de orașe și peisaje de vis. Fiecare dintre locurile acestea minunate prezintă o istorie cum nu se mai poate întâlni nicăieri în lume și atrage anual mii de vizitatori curioși.

În Piazza Venezia din frumoasa Romă se află un monument gigantic și somptuos, ridicat în onoarea regelui  Vittorio Emmanuele al II-lea , cel care a făcut din Italia, în 1870, un regat unificat, cu capitala la Roma. Legenda spune că acest Victor Emanuel este părintele Italiei și că domnia lui a fost una liberală, care a dus la adoptarea și respectarea unei constituții moderne. Faptele lui de vitejie precum și vederile largi politice i-au adus multe probleme cu armatele papale și a fost chiar excomunicat. Dar lucrurile bune pe care le-a făcut nu au fost uitate niciodată.

Prima imagine pe care ți-o oferă această grandioasă construcție este aceea a culorii albe, ce nu se asortează cu restul nuanțelor aurii sau cafenii pe care le oferă de obicei  Roma, culoarea  marmurei albe fiind cea care, alături de mărime și formă i-a adus denumirea de Tort de Nuntă sau Mașina de scris. Stilul arhitectural deosebit a stârnit multe polemici la vremea construirii sale, monumentul fiind  început în 1895, inaugurat în 1911 și finalizat în 1935. Indiferent de criticile aduse, nimeni nu-i poate contesta frumusețea și eleganța precum și importanța în istoria Italiei moderne.

La intrarea în monument, te întâmpină o scară largă, flancată de două statui din bronz aurit, ce reprezintă Gândirea și Acțiunea. Scara te duce spre Altarul Patriei și apoi se împarte în două rampe care te duc, una la statuia ecvestră a regelui, făcută de către celebrul Chiavadia și alta spre un portic imens, cu statui ale Victoriei înaripate. Jos, de o parte și de alta a scării, se află două fântâni cu bazine semicirculare ce reprezintă cele două mări care scaldă țărmurile estice și vestice ale țării: Marea Adriatică și Marea Tireniană. Sub soclul statuii regelui descoperim statuia zeiței Roma iar la baza ei aflăm Mormântul soldatului necunoscut, în care se află îngropate rămășițele unui soldat mort în Primul Război Mondial, fiind simbolic pentru toți acei care au murit pentru Italia și nu au avut parte de un mormânt al lor. În onoarea lor, acolo arde în continuu o flacără.

Basoreliefurile de la baza statuii lui Vittorio Emmanuele ne dau de știre că Italia a avut 14 orașe nobile care au jucat un rol important în unificarea țării: Milano, Genova, Bologna, Ferrara, Pisa, Mantova, Urbino, Palermo, Florența, Torino, Ravenna, Amalfi, Napoli, Veneția. Aceste basoreliefuri au fost realizate de către Eugenio Maccagnani. Tot aici se află un număr de 16 colonade ce reprezintă  cele 16 regiuni ale Italiei din vremea respectivă. De asemenea, un lucru demn de remarcat este faptul că fiecare statuie și colonadă aparțin unui sculptor care provine din fiecare parte importantă a țării. Se observă astfel că lucrurile din acest monument superb spun fiecare în parte o anumită poveste și amintesc vremurile de glorie în care s-au făcut fapte mari de vitejie.

Daca ajungi in Roma ar fi pacat sa nu vizitezi si Monumentul Vittorio Emanuele, situat foarte aproape de Colosseum.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *