Manastirile de la Meteora, Grecia, locul unde ajung toti pelerinii!

Splendorile oferite turiștilor de către generoasa Grecie nu sunt niciodată plictisitoare, ba dimpotrivă, sunt mereu mai uluitoare. Astfel, pentru cei care vor să descopere un “oraș” aflat pe niște pietre în mijlocul unei câmpii, centru monahal la fel de important precum Muntele Athos, recomand Meteora, așezare ce îmbină cu succes toate cele de mai sus.

În secolul XIV, călugărul Athanasios, expulzat de la Muntele Athos, înființează, la înălțimea de 613 m deasupra mării o mănăstire numită Meteoron, adică “suspendat în cer”. De atunci toată adunarea aceea de pietre uriașe a primit numele de Meteora. Cu timpul, în acel loc a apărut o comunitate monahală mare, de 24 de mănăstiri construite acolo unde se avântă vulturii, dotate cu toate cele necesare pentru un centru religios puternic: chilii, biserici, bucătării, pivnițe.

În timp, multe dintre acestea au fost renovate dar multe s-au și distrus, din cauza războaielor precum și a altor vremuri potrivnice. Au rămas, spre aducere aminte a vremurilor deosebite și înfloritoare, șase mănăstiri frumoase și foarte bine păstrate, intrate în patrimoniul UNESCO și care sunt considerate de către mulți ca pământ sfânt.

Accesul la aceste mănăstiri se face într-un mod deosebit, pe podețe și poduri tari sau trepte săpate în piatră. Se spune că în vremurile vechi, creștinii care voiau să ajungă la mănăstiri trebuiau să-și învingă teama și să se folosească de frânghii pentru a se deplasa de pe o stâncă pe alta.

La fiecare mănăstire există un sistem de aprovizionare foarte bine pus la punct, pe bază de scripeți. Lumea modernă nu este bine văzută de către cea monahală de aceea ținutele trebuie să fie decente iar femeile au obligația de a se înfășura în niște fuste lungi și simple pe care le primesc acolo.

Cele șase mănăstiri, construite pe piloni de piatră naturală numită gresie, sunt pentru călugării și călugărițele care învață din tainele Bisericii Ortodoxe din Grecia. Două dintre aceste mănăstiri sunt pentru maici. Mănăstirea Meteoron sau a Marelui Meteor este cea mai mare și mai veche, ultima restaurare fiind făcută în anul 1552. Mănăstirea Varlaam este următoarea ca mărime și datează din anul  1541.

Mănăstirea Rousanou este cunoscută drept mănăstire de maici și se știe că a fost fondată la mijlocul secolului XVI-lea. Mănăstirea Sf. Ștefan este de asemenea pentru maici și a fost făcută în secolul XVI. Mănăstirea Sfânta Treime este mai sus decât celelalte și se spune că acolo se ajungea foarte greu, numai cu frânghii sau cu plasa. Apoi s-au săpat 140 de trepte în stâncă pentru a ușura accesul. Mănăstirea Sf. Nicolae Anapafsas este construită la doar 85 de m înălțime și datează din secolul XIV.

Aceste masive stâncoase superbe găzduiesc întâlnirea divinitatii cu oamenii, conform scrierilor antice, lăsând loc celui dornic să se roage în neclintire pe piatră, iar divinității dându-i ceea ce i se cuvine pentru slavă.

Acest complex numit Meteora este unic în lume. Fenomenul fizic de formare a acestor stânci nu s-a mai descoperit nicăieri pe pământ iar fortărețele închinate divinității participă la strălucirea unicității.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *