Sanctuary of the Great Gods. Samothraki, Insula misterioasă a marilor zei!

“Insula lui Aeolus”, cum mai este cunoscută, Samothraki oferă teritorii încă virgine turismului comercial, zgomotos. Considerată din această cauză o delicatesă turistică, este selectată în fiecare an ca emblemă a locurilor misterioase și rupte ca din tărâm de poveste, unde trebuie să ajungi pentru a-ți face amintiri uluitoare. Este o insula relativ micuta din Marea Tracica și reprezintă un teritoriu fascinant, cu leandri falnici, măslini, păduri de stejar, nuc si castani.

În antichitate, insula aceasta era foarte cunoscută datorită templului pe care îl adăpostea și a ceremoniilor de inițiere ce se petreceau acolo. Cultul Marilor Zei – numiți și Kaviri, considerați mai vechi decât cei ai mitologiei grecești – îi transforma pe inițiați în oameni buni, fericiți, plini de protecția divină. Însă toate aceste ceremonii prin care se puteau obține aceste beneficii dumnezeiești au fost foarte bine păzite și secretele lor s-au păstrat până astăzi. Regiunea de nord-est a Mării Egee a fost mereu considerată o zonă sacră de dominație a marilor zei și de aceea a fost foarte importantă pentru centrul internațional al ceremoniilor mistice. Misterele Kaviria au fost mereu acelea care se petreceau în templul măreț, incitau curiozitatea fără margini a tuturor din vremuri străvechi și nu și-au pierdut din puterea farmecului nici în vremurile noastre.

Acest sanctuar datează din epoca bronzului și a supraviețuit unor cutremure precum și atacurilor piraților. A fost reconstruit de nenumărate ori iar după aceea abandonat, ca urmare a adoptării creștinismului. Legenda spune că aici s-au întâlnit părinții lui Alexandru cel Mare, prințesa Olimpia și regele Filip al II-lea, în timpul ceremoniilor de inițiere în misterele din Samothraki. De asemenea, în cultul insulei au mai fost inițiați și Lisandru regele Spartei precum și socrul lui Iulius Cezar.

Sanctuarul Marilor Zei reprezintă punctul principal de atracție turistică a insulei. Este, de asemenea, cel mai faimos sit arheologic iar cel mai cunoscut artefact al său a fost descoperit in anul 1863 de către arheologul francez Charles Champoiseau. Acest obiect prețios este statuia lui Nike, sau Victoria, importantă zeiță din mitologia greacă, sculptată în marmură albă și înaltă de peste 3,28 m, aflată la Muzeul Luvru din Paris. O copie a acestei statui se află în muzeul aflat la intrarea ce duce spre ruinele templului. In acest mic muzeu se mai pot afla de asemenea o grămadă de alte informații interesante despre insulă și lucrurile care o fac unică.

Sanctuarul Marilor Zei se poate vizita într-o frumoasă și largă vale împădurită a muntelui Saos, un cadru deosebit în care te simți mai aproape de misterul și eleganța divinității. Ruinele construcției rotunde sunt rămășițele lui Arsinoeinon, construit în anul 285 de către regina Arsinoe a Traciei. Se spune că aici se făceau sacrificii și că a fost cea mai mare clădire rotundă din Grecia antică.

Iubitorii de artă și mistere vor găsi mereu ceva uluitor care să le satisfacă cele mai mari nevoi ale cunoașterii istoriei și misticului, totodată. Insula aceasta micuță, uimitoare, primitoare, ruptă parcă din lăcașul acelor mari și misterioși zei, așteaptă să-și prezinte frumusețea și misticismul excepțional.

One thought on “Sanctuary of the Great Gods. Samothraki, Insula misterioasă a marilor zei!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *