Cele mai frumoase orașe din Cipru, locuri pe care trebuie să le vezi!

Cipru, acestă țară insulară din Marea Mediterană, ne surprinde mereu cu frumusețea și exotismul locurilor sale. Chiar dacă are un teritoriu împărțit între greci și turci, ceea ce generează dispute aprinse politice chiar și acum, turismul acestei țări este înfloritor și foarte bine pus la punct.

Nicosia este cel mai mare oraș precum și capitala țării. Este de asemenea un centru economic puternic și unul financiar de succes internațional. Este cotat pe locul 5 în topul orașelor cu cele mai mari venituri din lume pe cap de locuitor. Aici există Banda verde, o zonă demilitarizată susținută de ONU, aflată între partea nordică și cea sudică, adică între turci și greci. În Nicosia evenimentele culturale, educaționale, caritabile, sunt foarte bine puse în valoare, deci viața intelectuală este într-o continuă palpitație. De asemenea, Nicosia este și un punct de delectare al gurmanzilor, deoarece bucătăriile internaționale sunt foarte bine reprezentate. Delicatese arabe, turcești, grecești, toate vă invită și vă așteaptă cu aromele și gusturile deosebite.

Limassol este următorul oraș ca marime al Ciprului și reprezintă unul dintre cele mai mari porturi zonale. Este o atracție turistică foarte vizitată, nu numai pentru frumusețea plajelor sale ci și pentru muzee, galerii de artă, tradiții culturale, locuri deosebite pentru promenadă. Deși exploatarea turistică a început doar din 1974, după ce alte stațiuni cipriote au căzut sub stăpânire turcă, Limassol a devenit rapid un loc emblematic pentru vizitatori, foarte bine văzut și cotat la nivel turistic internațional.

Larnaca urmează pe lista celor mai mari orașe cipriote dar de asemenea este și un punct turistic valoros. Aici își au sediile o mulțime de agenții de turism și tot aici există peste o sută de instituții de învățământ, unele dintre ele fiind internaționale. Aeroportul Internațional din Larnaca este cel mai mare din Cipru și este situat foarte aproape de centrul orașului, la o distanță de doar 6 km. Obiectivele turistice sunt dintre cele mai interesante, printre ele fiind Biserica Sfântul Lazăr, Fortul Larnaca, hala Sultan Tekke. Plajele din Larnaca sunt foarte atrăgătoare, pline de terase cu tot felul de mâncăruri interesante cu fructe de mare și nu numai.

Kyrenia se află situat pe coasta de nord a Ciprului și deși face parte din Republica Cipru, conform recunoașterii internaționale, de fapt este sub controlul Republicii Turce cipriote. Localnicii sunt mai ales turci ciprioți sau britanici. Este un punct turistic atrăgător, având o mulțime de castele superbe pline de istorie: castelul Kyrenia, datând din perioada bizantină, castelul Buffavento, fostă închisoare precum și altele tot din perioada bizantină ba chiar și din perioada de glorie a regelui Richard Inimă de Leu.

Paralimni este un oraș care a cunoscut gloria prin mărime și statut după anul 1974, tot din pricina invaziei turce care a făcut la vremea respectivă valuri mari de refugiați. În oraș, casele nu sunt foarte frumoase dar grădinile sunt fermecătoare. Există o mulțime de magazine mari și moderne precum și o rețea de vile private pentru închiriat, făcând astfel vacanțele în familie relaxante și de neuitat. Orașul are trei mănăstiri vechi iar în vecinătatea lui se mai pot vedea pitoreștile mori de vânt folosite pe vremuri pentru a trage apa.

Acesta a fost topul meu, desi nu am ajuns chiar in toate aceste orase. Data viitoare, promit!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *