Nicosia, singura capitala europeana divizata!

Pana sa incep sa citesc mai multe despre Cipru si despre tot ce se poate vizita, nu stiam ca Nicosia, este singura capitala europeana divizata. Si da, chiar am fost surprinsa sa vad cum doua culturi atat de diferite pot imparti acelasi oras vechi de mii de ani. Hai sa vezi cum mi s-a parut Nicosia!

Ce NU e Nicosia

In primul rand, Nicosia nu este o capitala asa cum vezi in restul Europei, aranjata si cocheta, gata sa isi primeasca turistii insetati de distractie. Primii pasi prin capitala cipriota m-au dus cu gandul mai mult la un orasel din provincie decat la o mare capitala.

Recunosc, eu nu m-am plimbat decat prin centrul vechi, odata strajuit de ziduri inalte menite sa protejeze cetatea de atacuri. Azi, din pacate, zidurile sunt aproape complet distruse si doar in cateva locuri mai poti vedea ramasite ale constructiei.

Apoi, Nicosia nu se compara cu celelalte statiuni turistice ale Ciprului, mult mai ingrijite, mai curate si mai pline de turisti. Nu vei gasi aici atat de multe restaurante destinate turistilor, nici foarte multe lucruri de vizitat. Cele cateva ore pe care le-am petrecut in Nicosia mi-au dat impresia ca localnicii vor sa fie lasati in pace, sa nu aiba de-a face cu turistii si sa-si vada de treburile lor.

Cum treci in partea turca?

Trecerea granitei este cat se poate de facila si cetatenii europeni nu au nevoie de pasaport sau viza, ci doar de buletin. Intregul oras este impartit in doua de un zid si nu exista decat un punct de trecere in partea turca.

Cum este Nicosia turceasca?

Ei bine, diferentele culturale se simt inca de cum treci granita. Eu m-am simtit de parca as fi intrat intr-un bazar, cu shopuri pe stanga si dreapta stradutelor, toate expunandu-si marfa mai mult in afara magazinului decat inauntru. Iti puteai cumpara de acolo cele mai frumoase falsuri, de la genti si pantofi, pana la adidasi sau tricouri de la marile branduri sportive.

Tot aici gasesti si moschei, bai turcesti sau hanuri vechi de sute de ani. Restaurantele te servesc cu meniu specific turcesc, de parca zici ca esti chiar in Turcia, si nu in Europa. Sunt foarte multi turisti care trec granita doar pentru aceste experiente turcesti, iar daca ajungi si tu in Nicosia, te sfatuiesc sa aloci cel putin 2-3 ore si acestei parti a orasului.

Personal, Nicosia nu mi s-a parut o capitala care ar avea ce sa ofere turistilor si ma bucur ca nu am optat pentru a sta in aceasta parte a Ciprului. Da, m-au frapat diferentele culturale ale celor doua orase, caci de fapt Nicosia eu am perceput-o ca pe 2 orase diferite, fiecare cu specificul lui.

One thought on “Nicosia, singura capitala europeana divizata!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *