Ce sunt vacantele DIY si ce probleme pot aparea?

Observ din ce in ce mai mult ca romanii isi planuiesc singuri vacantele, iar asta ma bucura enorm. De aceea m-am gandit ca articolul de azi sa fie despre vacantele DIY si despre ce probleme pot aparea in acest caz.

Ce inseamna vacanta DIY

Vacanta DIY, pentru cei care nu stiu, este cea pe care o planuiesti tu personal cap-coada si te ocupi de toate biletele (avion, ferryboat sau alt transport), cazarea, itinerariu, inchirierea unei masini si asa mai departe. De cele mai multe ori, in acest caz nu mai platesti commision la agentie si vacanta ta poate fi mai ieftina. Sincer, eu prefer vacantele DIY, chiar daca asta inseamna mai multe batai de cap.

Ce probleme am avut eu cu vacantele DIY

Daca alegi sa iti planifici vacantele singur, atunci trebuie sa iti asumi intreaga responsabilitate pentru rezervarile facute, deoarece pot aparea probleme. Ca sa iti dau un exemplu, in Malta, hotelul la care am facut rezervare era overbooked cand am ajuns. Asta practic inseamna ca au vandut mai multe camere decat aveau disponibile. Solutia in acest caz a fost sa ne transfere la un hotel partener si sa ne ofere din partea casei micul-dejun si cina (ceea ce a fost foarte bine pentru bugetul nostru).

Poti avea probleme si cu zborul, sa fie anulat sau sa aiba intarzieri atat de mari incat sa te faca sa pierzi legatura cu urmatorul avion daca este cazul. Din fericire eu nu am patit niciodata asta, doar mici intarzieri de cateva zeci de minute, dar nimic grav. In aceste cazuri iti poti recupera banii, dar procesul este mai complicat, deoarece trebuie sa contactezi fie o firma care se ocupa de recuperarea prejudiciului, fie direct compania aeriana.

O alta situatie pe care am intampinat-o a fost de aceasta data in Cipru, cand cazarea nu se afla in centrul orasului (asa cum vazusem initial) ci la 20 de km distanta. Si am aflat acest lucru cu o saptamana inainte de a pleca in vacanta, prea tarziu pentru a anula rezervarea fara a pierde banii, asa ca mi-am asumat greseala si am fost nevoiti sa facem “naveta” pana in oras in fiecare zi.

De ce cred oamenii ca sunt tepe?

Daca esti pasionat de vacante ieftine, cu siguranta esti abonat la unul din multele site-uri care ofera ponturi de vacante DIY la preturi cu adevarat speciale. Surprinzator, am vazut o multime de comentarii negative, cum ca nu gasesti la acest pret, ca este teapa sau ca poti lua aceste pachete mai ieftin, de la agentiile de turism.

Sa le luam pe rand: preturile biletelor de avion fluctueaza de la minut la altul, iar daca se vand un anumit numar de bilete la un pret mic, pretul incepe sa creasca. Asadar, ca sa beneficiezi de oferta, trebuie sa rezervi imediat cum oferta este publicata pe aceste site-uri.

Apoi, teapa este doar daca nu te duci. Cine sa iti dea teapa in acest caz? Compania aeriana? Hotelul? Stii cum se zice “vulpea cand nu ajunge la struguri zice ca sunt acrii”, asa ca lasa din prejudecati, incearca o astfel de vacanta si vezi cum este inainte de a-ti da cu parerea.

Si nu in ultimul rand, ce agentie de turism ai vazut ca iti vinde city break-uri complete (avion si cazare) sub 100 de euro? Poate doar agentiile mici, care se bazeaza pe oferte ieftine si isi pun un commision de 10-20 de euro de persoana. In rest, eu nu am vazut oferta mai buna la agentia de turism fata de vacanta DIY (sau daca s-a imtamplat a fost foarte rar si doar pe pachetele de minim 6-7 nopti in afara Europei).

Cam acesta a fost articolul. Te astept sa-mi spui daca ai incercat pana acum vacantele DIY, cum ti s-au parut si ce probleme ai intampinat.

One thought on “Ce sunt vacantele DIY si ce probleme pot aparea?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *