Matera, un oras pierdut in timp!

Am tot amanat sa scriu acest articol deoarece nu-mi gaseam cuvintele care sa exprime frumusetea locului. Nici acum nu cred ca le-am gasit si nici nu cred ca le voi gasi vreodata, insa vreau sa iti povestesc cum a fost in Matera si sa te inspire si pe tine, draga calatorule, sa mergi sa vezi orasul vechi de mii de ani al Italiei.

Matera e fara doar si poate una dintre comorile ascunse ale Italiei, o comoara despre care nu stie foarte multa lume, dar care incepe sa isi faca loc in ofertele agentiilor de turism.
Matera este genul acela de oras pe care te bucuri sa il vizitezi si la care ai vrea sa revii. Nimic nu este obisnuit in acest mic orasel uitat de timp si asta vei simti pe pielea ta odata ajuns acolo. Nu trebuie decat sa te plimbi printre stradutele inguste si printre casele din piatra si sa iti imaginezi cum ar fi trait locuitorii acelei zone acum sute de ani. Vara imi imaginez ca locul zumzaie de turisti, insa atunci cand l-am vizitat eu, Matera era aproape pustiu si te lasa sa te bucuri de fiecare zid, stanca sau loc de fotografiat.

Istorie

Despre Matera se spune ca ar fi printre primele asezari omenesti ale continentului. Daca te uiti spre partea opusa a vaii, vei vedea mici adancituri in pamant, care acum mii de ani serveau drept locuinte. Locuitorii acelei asezari nu au facut decat sa traverseze valea (lucru pe care il poti face si tu) si au inceput sa sape in solul pietros al actualei asezari.

Astfel au sapat biserici rupestre in care calugarii basilicani se adaposteau in timpul persecutiilor Imperiului Bizantin. Poti vizita si tu o astfel de biserica, San Giovani, cu doar cativa euro. Zona pesterilor este iar o parte a orasului pe care nu o poti rata, insa trebui sa stii ca nu toate se pot vizita.

Ce sa vizitezi

Poti vizita Museo Nazionale Ridola, care este de fapt un muzeu de istorie si care prezinta exponate din diferite perioade istorice. Muzeul este amplasat intr-una din pesteri, asa ca poti intra pentru a vedea cum locuiau oamenii in acea perioada in Matera.

Hoteluri si restaurante


Daca vrei, poti chiar petrece o noapte printre casele din piatra din Matera, iar o noapte la hotel incepe de la 80 de euro camera. Cea mai buna perioada in care poti vizita Matera este vara, iar pe 2 iulie ar trebui sa stii ca are loc Festa della Bruna, cel mai mare festival al orasului, care isi asteapta vizitatorii cu parade de costume si focuri de artificii.

Gasesti si o multime de restaurante in Matera, cele mai multe traditionale, situate tot in pesteri. Fie ca vrei sa incerci traditionalele orecchiette sau alt tip de paste, un risotto delicious sau un vin rosu aprins, meniul nu va fi mai mult de 25 de euro de persoana.

Sper ca ti-am trezit interesul si vei pune Matera pe lista ta de calatorii. Pana atunci insa, mai las aici cateva fotografii care sa iti incante privirea.

 

3 thoughts on “Matera, un oras pierdut in timp!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *