Alberobello, un oras de poveste!

Despre Alberobello s-au scris atat de multe, incat nici nu stiu de unde sa incep. Dar daca ajungi in regiunea Puglia din italia, ar fi pacat sa nu iti aloci jumatate de zi pentru acest oras minunat cu casute de poveste.

Cum ajungi din Bari in Alberobello

Exista un tren care face legatura intre Bari si Alberobello, care circula de mai multe ori pe zi si costa in jur de 4,8 euro de persoana, dus-intors. Calatoria dureaza cam 90 de minute.


Nu cred ca am vazut indicatoare in Alberobello, insa orasul este atat de mic incat imi este greu sa cred ca te-ai putea pierde. Cum iesi din gara mergi drept cateva stradute, pana cand vei ajunge la o intersectie cu o strada mai maricica. Aici, pe dreapta vei vedea catedrala, iar in stanga orasul vechi. De la gara si pana la casutele truli faci 10 minute, cu tot cu poze pe drum. Sau daca vrei sa iti fie mai simplu, tine-te dupa multimea de turisti si ajungi cu siguranta in centru.

Cum sunt casutele trulli?


O singura strada desparte casutele truli si centrul vechi de partea noua a orasului. Acum probabil te intrebi de ce sunt aceste casute atat de speciale de fac parte din patrimonial UNESCO? Ei bine, sunt facute din piatra, iar acoperisul nu foloseste niciun agent de lipire a placilor. Pietrele cioplite sunt pur si simplu puse una peste alta, astfel incat in casa sa nu ploua, tavanul sa nu se prabuseasca si sa fie si rezistente in timp. Nu stiai ca italienii sunt unii dintre cei mai buni arhitecti?

Ce sa faci in Alberobello?


Pe langa multimea de fotografii pe care o poti face, eu iti recomand sa te pierzi printre stradute. Bine, “pierzi” e putin cam mult spus, deoarece toate strazile duc in acelasi loc, dar intelegi ce vreau sa spun. Elibereaza-te de orice gand si imagineaza-ti cum ar fi fost acum cateva sute de ani sa locuiesti acolo. Pentru 1 euro, poti intra si in anumite casute si poti admira interiorul decorat in mod traditional. La capatul stradutelor din centrul vechi al orasului, vei gasi si o micuta catedrala, construita tot in stil trulli, cu acelasi acoperis remarcabil.

Apoi, dupa plimbari si cumparaturi de suveniruri, opreste-te pentru o masa traditionala, pentru o cafea aromata sau macar pentru o inghetata cremoasa si racoroasa.

Panorama asupra casutelor


Daca vrei si cateva poze panoramice ale micutului orasel, in partea din stanga, vizavi de casute, vei gasi cateva trepte care te vor inalta suficient de mult pentru cateva amintiri de pus in rama.
Eu sper ca ti-am deschis apetitul pentru acest orasel unic in lume si de abia astept sa-mi povestesti cum ti s-a parut!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *