Tu stiai aceste lucruri despre Belgrad?

 

Tinuturile Serbiei sunt foarte aproape de noi, romanii. Chiar si asa, nu cunoastem indeajuns ceea ce vecinii nostri au de oferit. Daca te gandeai la o vacanta in capitala Serbiei, dar nu esti sigur ce ascunde Belgradul, iti oferim noi 10 lucruri mai putin cunoscute ce sigur te vor motiva sa iti petreci timpul acolo:

  1. Belgard a fost distrus si reconstruit mai bine de 40 de ori pe parcursul istoriei.
  2. Datorita locatiei strategice detinute de acest oras, civilizatiile istorice s-au luptat pentru a detine Belgradul in peste 115 razboaie. Printre aceste civilizatii numaram si Celtii, Romanii, Hunii, Otomanii si multi multi altii.
  3. Belgrad este unul dintre cele mai vechi orase de pe vechiul continent. Traco-dacii au fost cei ce aveau acest oras. Au fost infranti de Celti in anul 279 i.Hr care, la randul lor, au fost invinsi de romani in timpul lui Augustus.
  4. Aproximativ 20% din conducatorii romani (in total 17) s-au nascut in Serbia, cu majoritatea din acestia nascuti la Belgrad.
  5. Belgradul are un oras sub orasul in care pasim prima data. Chiar sub picioarele noastre exista sute de tunele, pesteri, canale si pasaje ce ascund o istorie aparte a civilizatiilor ce si-au lasat amprenta in acest oras. Multe dintre aceste tunele pot fi vizitate de turisti. Printre cele mai populare se numara pestera gasita chiar sub centrul orasului.
  6. Fantana romana este cea mai vizitata atractie turistica in Belgrad. Cu o adancime de 62 de metri, aceasta este mai joasa cu 10 metri decat cel mai jos punct al orasului. Cele doua seturi de trepte spiralate cu cate 212 trepte fiecare permit turistilor sa coboare si sa analizeze misterele gasite pe parcursul vizitei.
  7. Arhitectura tipica orasului a fost dobandita abia dupa cel de-al doilea razboi mondial. Cu toate acestea, influente otomane, neoclasice sau baroc pot fi observate perindand cartierele Belgradului.
  8. Există un „echivalent” pentru Silicon Valley si in Belgrad. Acesta se afla pe strada Strahinjića Bana, dar nu are nici o legatura cu industria IT. Are mai degraba treaba cu petrecerile si viata de noapte. Nenumarate cafenele, cluburi is puburi pot fi gasite pe aceasta strada, arhicunoscuta pentru party-urile dementiale pe care le poti gasi cu usurinta. Una din legendele urbane ar fi ca “Silicon” din sintagma “Silicon Valley” este semnificativa pentru implanturile doamnelor ce isi etaleaza luxul si barbatii pe aceasta strada.
  9. Prima cafenea din Europa a fost deschisa in Belgrad, in secolul al 16-lea, cu mult inainte ca Londra, Paris sau Viena sa faca acest lucru.
  10. Industria ceasurilor din Serbia este mai veche cu doua secole fata de cea din Elvetia. Exista o traditie in aceasta directie ce poate fi observata si in muzeele din Belgrad.

 

Acestea sunt doar cateva din elementele ce fac Belgradul un oras aparte. Daca cunosti si alte lucruri ce merita impartasite, asteptam cu drag un comentariu de la tine mai jos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *