Coloseumul… locul meu preferat din Roma!

 

Exista nenumarate filme, imagini si persoane care atesta grandoarea Colosemului. Orice turist prin Roma isi face din aceasta cladire obiectiv principal de vizitare, locul fara de care nu simti ca ai trecut prin capitala Italiei. Dupa sumedenia de poze si plimbari, lipseste parca ceva din intreaga experienta. Asa ca am scris acest articol despre Coloseum si despre istoria acestuia, cum a fost construit si de ce ar trebui sa fie primul obiectiv pe care il vizitezi de cum ajungi pe pamant roman.

Originile Coloseumului

Dam timpul inapoi pana la Roma antica. Mai exact, anul 74 era noastra. Conducatorul de la acea vreme, Titus Flavius Vespasianus, avea nevoie de o miscare prin care sa castige inimile cetatenilor din Roma, mai ales ca trupele sale tocmai asasinasera imparatul de dinainte.

Observand  evolutia luptelor intre gladiatori, infiintarea unui amfiteatru parea a fi cea mai buna miscare prin care sa se faca iubit de lume. Astfel, la scurt timp dupa inceperea domniei sale, Vespasian da ordine sa se construiasca o astfel de cladire chiar in centrul Romei. In acest fel, ideea de Coloseum pe care o stim astazi incepe sa ia nastere.

Ce a facut Coloseumul atat de atractiv?

Nero este cunoscut ca unul din conducatorii tirani al Imperiului. Un lucru pe care il cunoastem din arhive este ca acest conducator si-a construit o gradina de care doar el se putea bucura, chiar in centrul Romei. Avea suficienti adversari in randul nobilimii, dar era un conducator popular in partea de est al imperiului. Cu toate acestea, cronicile ne spun ca oamenii de rand au celebrat caderea lui Nero.

Vespasian, conducator ce vine la cativa ani dupa caderea tiranului, planuieste sa distruga gradinile lui Nero si, in locul acelora, da ordine sa se construiasca o cladire ce avea sa fie de folos oamenilor de rand. O astfel de miscare il pune pe Vespasian in gratiile poporului, fiind considerat conducatorul caruia ii pasa de poporul sau. Ba chiar mai mult de atat, orice miscare ce avea sa inlature cumplita amintire a domniei lui Nero era mai mult decat bine venita.

De ce a ales Vespasian construirea unui amfiteatru?

Luptele cu gladiatori a cunoscut o urcare constanta in popularitate de la inceputul erei noastre si pana la domnia lui Vespasian. De regula, astfel de lupte se tineau la locul unde a vietuit cel ce era onorat prin batalie. Aceste lupte s-au mutat apoi in Forumul Roman, piata care acum poate fi vizitata la scurta distanta fata de Coloseum.

Pana si forumul se dovedea a fi neincapator pentru spectatorii ce doreau sa vada lupta. Vespasian ia acest lucru la cunostinta, gasind totodata si strategia politica perfecta. Constructia Coloseumului incepe undeva intre anii 70 – 72.

Extinderea marelui Coloseum

Dupa terminarea constructiilor in anul 80 (la un an dupa moartea lui Vespasian), amfiteatrul cunoscut atunci sub numele de Amphiteatrum Flavium isi deschide portile publicului larg. Unele surse atesta o ceremonie de deschidere ce a durat 100 de zile, timp in care gladiatori se luptau fie intre ei, fie cu animale. Cu o capacitate de 50 de mii de spectatori, acest amfiteatru a fost sursa principala de divertisment pentru omul de rand din perioada Imperiului Roman.

Pasaje si camere subterane au fost adaugate la scurt timp pentru a putea adaposti gladiatorii si animalele ce aveau sa se lupte in arena. Domitian, fiul lui Vespasian, capitalizeaza pe aceasta idee in continuare si extinde capacitatea de gazduire a cladirii construind inca un etaj pentru acest amfiteatru.

De unde a aparut acest nume de Coloseum?

Explicatia pare sa fie destul de simpla. Desi numele oficial era Amphiteatrum Flavium, omul de rand facea referire la aceasta cladire ca “cea de langa Colos”. Acest colos era statuia de bronz ce il portretiza pe Nero, o ramasita a gradinii sale. In timp s-ar spune ca, prin contaminatie lexicala, s-a ajuns la numele de Coloseum.

De ce este acum o ruina?

Luptele cu animale si gladiatori au tinut pana in secolul al 6-lea. Dupa ce aceste activitati nu mai sunt practicate, Coloseumul devine o inutilitate pentru poporul Roman. Daca acum este considerat unul din cele 7 minuni ale lumii, la acea vreme era doar o risipa de resurse.

Ajungand o cladire abandonata, conucatorii au dat liber la refolosirea resurselor ce constituiau cladirea. Doua dezastre naturale si nenumarate acte de vandalism afectasera deja cladirea chiar inainte de abandonul acesteia. Cum romanii erau un popor pragmatic, nu puteau lasa o cantitate enorma de resurse sa se piarda in centrul marelui imperiu. Astfel, pret de o mie de ani incepand cu secolul al 6-lea, Coloseumul nu a fost mai mult decat o simpla mina de piatra pentru mestesugarii locali.

Asadar, daca iti planifici o vacanta in Roma, vei putea vedea intregul oras cu alti ochi, in special monumentele vechii civilizatii. Lasa-ne un comentariu in care ne spui despre locatia ta preferata din Roma.

One thought on “Coloseumul… locul meu preferat din Roma!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *