Top 10 atractii turistice in Roma!

Una dintre destinatiile de vacanta preferate de turistii europeni, si nu numai, este cu siguranta Roma. Cu o istorie veche de mii de ani si cu foarte multe lucruri care merita vazute, Roma devine un centru important pentru  vizitatorii care doresc sa gaseasca distractie, rafinament si cultura intr-un singur loc. Iti venim in ajutor cu 10 destinatii din Roma pe care trebuie neaparat sa nu le ratezi!

Coloseumul

Cu siguranta in top atracții in Roma și construit de imparatul Vespasian, Coloseumul Roman este un monument turistic situat in centrul Romei, considerat o reminescenta istorica a civilizatiei romane. Initial, cladirea adapostea celebrele lupte cu gladiatori, in care soldatii erau pusi sa lupte cu animale salbatice. Amfiteatrul Coloseumului ofera si astazi o priveleste grandioasa asupra unei parti importante din Roma.

Vaticanul

Considerat cel mai mic oras din Europa, Vaticanul impresioneaza si astazi prin frumusetea si importanta sa istorica. Acesta este centrul religios al lumii catolice, iar populatia sa, dar si functiile publice sunt alcatuite preponderent din oameni ai bisericii. Vaticanul adaposteste apartamentele papale, dar si Muzeele Vaticanului, in care se afla cele mai mari si valoroase colectii de arta din lume.

Basilica San Piedro

Daca tot mergeti in Vatican, neaparat trebuie sa vedeti si biserica San Piedro. Aceasta a fost construita pe locul unde a fost ingropat Sfantul Petru, iar bogatia ornamentala din interiorul si exteriorul ei sunt dovezi clare ale bogatiei bisericii catolice din secolul al XVI-lea. Datorita suprafetei enorme (15.000 metri patrati ) pe care o ocupa, edificiul istoric este considerat cea mai mare biserica catolica din lume

Columna lui Traian

Construita pentru a celebra victoriile imparatului Traian, Columna este considerata un monument istoric de mare impotanta, atat pentru iubitorii de cultura, cat si pentru cercetatori. Aceasta masoarea 180 metri inaltime, iar in varful ei se afla o statuie inalta de sase metri a imparatului. Edificiul contine scene sculptate ce ilustreaza povestea celor doua razboaie romane din Dacia dintre 101-102 si 105-106.

Fontana di Trevi

Probabil cea mai impresionanta fantana artizanala din Roma, Fontana di Trevi este situata in piata Trevi și a fost construita cu sprijinul a trei papi – Clement al XII-lea, Benedict al XIV-lea și Clement al XIII-lea. Fantana ilustreaza perfectul stilul barocului italian, avand in centru figura zeului Neptun ce stă într-un car sub forma de scoica tras de doi tritoni. Langa el sunt portretizate zeita Abundentei și a Sanatatii.

Capela Sixtina

Aceasta este cunoscuta drept resedinta oficiala a Papei, dar este deschisa vizitelor publicului. Ceea ce impresioneaza la aceasta capela este bogatia ornamentelor, acestea fiind realizate de Michelangelo, alaturi de alți artisti faimosi ai vremii precum Pietro Perugino, Sandro Botticelli si Domenico Ghirlandaio,  la sfarsitul secolului al XVI-lea. Tavanul capelei este cel mai spectaculos, infatisand scene biblice precum: crearea sistemului solar, a lui Adam si a Evei, izgonirea din Rai, jertfa lui Noe, potopul sau beția lui Noe. In capela se afla si celebra pictura Cina cea de taina a lui Michelangelo.

Bocca della Verità

In traducere Gura adevarului, este un monument foarte vechi ce dateaza din perioada precrestina. Aceasta este situat langa Biserica Sfintei Maria si ilustreaza imaginea unui om cu gura deschisa. Legenda spune ca in vechime, aceasta sculptura avea rolul de judecator, al celor ce comiteau faradelegi,  deoarece unii credeau că imaginea înfatisează un zeu. De aceea, celor care minteau si bagau mana in gura sculptata li se taia membrul

Termele lui Caracalla

Dupa cum reiese din titlu, termele din Caracalla reprezinta cel mai mare complex arhitectonic de bai termale din Roma ce a functionat mai bine de 300 ani si a fost construit in timpul imparatului Caracalla. Constructia imensa nu era destinata doar igieniei corporale, ci avea rolul unui intreg spatiu de divertisment,  deoarece existau biblioteci, gradini, galerii de arta, restaurante si chiar sali de inot.

Pantheonul

Cu o istorie de mai bine de 1800 de ani, Pantheonul a fost initial un templu pentru zeii pagani, iar apoi a fost transformat intr-o biserica crestina. Ceea ce este interesant la aceasta constructie este existenta unei singure surse de lumina, numite oculus in varful templului. Lumina este și subiectul unei legende conform careia imparatii care stateau pe locul unde cadea lumina erau transformati in adevarate zeitati.

Muzeele Vaticanului

Acestea adapostesc cele mai rare colectii de picturi si monumente de o importanta istorica, avand in componenta sa mai multe cladiri. Muzeele ce fac parte din acest ansamblu sunt Muzeul Egiptean Gregorian, Muzeul Chiaramonti, Colectia de Arta Religioasa Moderna, Camerele lui Rafael, Muzeul Etrusc Gregorian, Pinacoteca Vaticana, dar si celebra Capela Sixtina, pe care am prezentat-o putin mai sus.

Speram ca aceste atractii turistice in Roma pe care vi le-am prezentat sa va fie de ajutor, in cazul in care va doriti o vacanta in acest oras plin de istorie si cultura. Deci, tu cand ai de gand sa devii turist in Roma?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *