Ce sa faci o zi in Valetta!

Valetta, micuta capitala malteza este locul de unde ar trebui sa iti incepi orice sejur pe insula. Cu o istorie bogata si multe locuri de vizitat, Valetta este destinatia perfecta atat pentru un city break, cat si pentru o vacanta mai indelungata. Azi iti voi povesti ce poti face intr-o zi in Valetta, asta in cazul in care nu ai mai mult timp sa o vizitezi!

Recunosc, eu nu am stat in Valetta in vacanta din Malta, insa nu puteam rata ocazia de a vizita acest mic orasel. De fapt, orasul este putin maricel, insa voi vorbi doar despre partea veche a Valettei, acolo unde turistii vin sa descopere secretele Maltei.

Oricunde ai sta in Malta, vei putea ajunge in Valetta cu autobuzele care circula regulat si care te lasa chiar la intrarea principala a vechiului oras ingradit de ziduri de fortificatii. Accesul masinilor in orasul vechi este restrictionat si in majoritatea locurilor este zona pietonala, doar cateva stradute deservesc masinilor care trebuie sa aprovizioneze restaurantele sau barurile din oras.

Inca de la primi pasi vei fi inconjurata de cladiri vechi de sute de ani, unele restaurate, altele nu, dar si de cladiri mai noi, precum cladirea parlamentului. Cum ai intrat in oras, vei pasi pe strada cea mai circulata, cu cele mai multe magazine (deci shopping) , dar si cu cateva dintre obiectivele turistice cheie ale Valettei.

Recomand o vizita la micuta biserica Saint Fracis of Assisi, o constructie baroca din secolul 17, si neaparat Catedrala St. John, care cu siguranta nu te va lasa indiferent. Frescele de aici sunt minunate si daca ajungi in timpul slujbei intrarea este gratuita (sltfel platesti undeva la 5 euro de persoana taxa de intrare).

Pentru ca nu am stat in Valetta, ci a trebuit sa venim din alt oras si era deja usor trecut de ora pranzului, am decis sa oprim la primul restaurant de pe drum. Strazile Valettei sunt pline cu restaurante si cafenele, toate intinzandu-si mesele in locuri amenajate, cu meniuri selecte si cu preparate traditionale.

Acum ca avem burtile pline si ne putem plimba in voie, iti recomand Fortul St. Elmo, cu al sau Muzeul al razboiului. Din pacate, noi nu am mai prins deschis, dar este pacat sa ajungi in Valetta si sa nu te plimbi printre ruinele fostului punct central de aparare al orasului.

Daca razboaiele nu te pasioneaza iti propun o plimbare pe “faleza” orasului, strada Triq Lanca, de unde poti admira alte parti ale orasului Valetta, precum fortul Manoel sau sutele de yachturi si barcute ancorate in portul insulei Manoel.

 

In restul zilei nu iti ramane decat sa te plimbi pe strazile din Valetta, sa descoperi orasul, bisericutele, restaurantele, patiseriile sau multimea de muzee care isi asteapta vizitatorii.

2 thoughts on “Ce sa faci o zi in Valetta!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *